Muzikale reuzenkaravaan lokt Dworpenaars naar 170ste jaarmarkt

Op 19, 14, 15 en 17 oktober 2017 dompelt het Jaarmarktcomité het centrum van Dworp opnieuw onder in een bruisend bad van gezelligheid. Met een bomvolle affiche, waaronder een grote rommelmarkt, een kunsttentoonstelling en een muzikale reuzenkaravaan beloven de Dworpse jaarmarktdagen opnieuw een spetterend volksfeest te worden.

Vrijdag 13 oktober – Toneel

De aftrap gebeurt al op vrijdag 13 oktober om 20u in de verwarmde feesttent aan de pastorij. Het toneelgezelschap ‘Waaile van Dwoeurp’ trakteert er onze dorpsgenoten op een hilarische opvoering van ‘De begrafenis van Pie de Mettekou’. Auteur van het stuk, Edgard De Loor staat opnieuw garant voor de werking van uw lachspieren met respect voor ons sappige Dworpse dialect.

Zaterdag 14 oktober – Chirofuif

Zaterdag 14 oktober is het om 19u de beurt aan de Chiro met de kinderfuif, gevolgd door de intussen roemruchte Chirofuif. In zaal Ons Huis kunnen Bourgondiërs hun hart ophalen op het eetfestijn van de Gemeentelijke Basisschool.

Zondag 15 oktober – Grote rommelmarkt

Na het overrompelende succes van vorig jaar kon een tweede editie van de grote rommelmarkt niet uitblijven. Die gaat door op zondag 15 oktober van 9u tot 16u in de Vroenenbosstraat en de Kerkstraat. Een standplaats inschrijven is helemaal gratis via info@jaarmarktdworp.be Terzelfdertijd vindt in de feesttent de kinderrommelmarkt van de Dworpse scholen plaats. De markt wordt opgeluisterd door live-muziek, een voorstelling van Pipo en Pipette, volksspelen en andere straatanimatie.

Muzikale reuzenkaravaan

Om onze dorpsreuzen Juul, Anna en Piet in de kijker te zetten, toert het jaarmarktcomité tijdens de rommelmarkt met haar drie mascottes door alle uithoeken van het dorp, onder muzikale begeleiding van oude tractoren en de Volkswagen Bus Friends. “Na de massa’s positieve reacties van vorig jaar konden we niet anders dan de reuzenkaravaan opnieuw als jaarmarktingrediënt op het menu van de Dworpenaars zetten. Bedoeling is ook om onze dorpsgenoten warm te maken om op jaarmarktdag af te zakken naar het centrum”, aldus Marc Debremaeker van het Jaarmarktcomité.

Wie het hoogtepunt van dit folkloristisch spektakel wil bijwonen: de reuzenkaravaan zal zondag 15 oktober omstreeks 13u45 aankomen aan de pastorij. Kortom, een prachtige voorbode voor de hoogdag op dinsdag.

Dworpse kunsttentoonstelling

Een nieuw jaarmarktingrediënt is de kunsttentoonstelling in de Gemeentelijke Basisschool. Vergezeld van een hapje en een tapje wordt u verwend op werken van lokale kunstschilders en kunstenaars. De tentoonstelling vindt plaats op zondag 15 en dinsdag 17 oktober van 10 tot 16u.

Dinsdag 17 oktober – jaarmarktdag

Meer boerenpaarden

Met een recordbedrag van 10.000 euro aan prijzengeld blijft hét handelsmerk van de Dworpse jaarmarkt de traditionele wedstrijden voor paarden, groot- en kleinvee dat aanvangt om 10u. Het jaarmarktcomité kondigt alvast een pak meer deelnemende boerenpaarden aan. “Zij blijven – letterlijk – ons stokpaardje”, klinkt het. Om dat ook extra in de verf te zetten looft het gemeentebestuur een extra prijs uit ter waarde van 100 euro voor het mooiste boerenpaard.  Dierenliefhebbers kunnen bovendien hun hart ophalen op de Grote Vogeltentoonstelling in de Vrije basisschool Sint-Victor en op de ponywedstrijden aan de sporthal.

‘De Dworpse eskapade’

Verder presenteert het Heemkundig Genootschap op jaarmarktdag zijn jaarlijkse thematentoonstelling in het poortgebouw van de pastorij onder de noemer ‘De Dworpse eskapade 40 jaar later’. “De expositie is een eerbetoon aan graficus Jan Ceuppens die in 1976 de meest pittoreske plekjes van Dworp in een lus verbond. Aan de hand van oude en nieuwe foto’s ontdekken we wat er op die 40 jaar allemaal wel of niet veranderde. “Voor de nostalgici zeker een bezoekje waard”, aldus Debremaeker. En in de gemeenteschool gaan de leerlingen de groene toer op met een tentoonstelling onder het motto ‘De Maat van het klimaat’.

Jaarmarktfuif

Zoals steeds sluit de Dworpse jaarmarkt dinsdagavond af met de jaarmarktfuif, waar onder meer Taxi Lane en discobar Picasso de aanwezigen verzekeren van een feestelijk einde.